Kaupallinen yhteistyö Adlibriksen kanssa. Tämä julkaisu sisältää mainoslinkkejä.

Kovat paketit ovat monille kirjojen ystäville niitä toivotuimpia joululahjoja. Väärä joululahjaksi saatu kirja jää kuitenkin herkästi lukematta, joten päätimme helpottaa lahjanantajia listaamalla valmiiksi sopivia kirjoja erilaisille lukijoille. Lukupiiri Piste on ensisijaisesti tietokirjoihin keskittyvä lukupiiri, joten suosituksemme eivät sisällä (kovinkaan monia) kaunokirjoja.

Listan on laatinut Lukupiiri Pisteen host Helena Kastikainen.

Kirjojen esittelytekstit on otettu kustantamoiden julkaisuluetteloista ja Adlibriksen sivulta.

Joululahjaksi vuoden 2020 uutuuskirja

Vuonna 2020 on ilmestynyt lukuisia kiinnostavia uutuuskirjoja suomeksi. Tässä muutamia kirjoja niiden joukosta, jotka sopivat hyvin pukinkonttiin:

Barack Obama: Luvattu maa

suom. Kyösti Karvonen, Otava, 2020

Kenelle? Elämäkertoja rakastavalle, kypsälle lukijalle, Yhdysvaltojen politiikasta kiinnostuneille, aikuiseen makuun

Tätä teosta olen odottanut! Aion säästellä tämän lukemista joululomalle.

Viime vuonna muistelmia rakastavia lukijoita hemmoteltiin Yhdysvaltojen entisen ensimmäisen naisen Michelle Obaman Minun tarinani teoksella. Tänä vuonna elämäkertoja rakastaville on käännetty Yhdysvaltojen entisen presidentin Barack Obaman muistelmat miehen kasvutarinasta ja tiestä vapaan maailman johtajaksi.

Kirja kertoo miten yksi mies tarttui historian haasteeseen ja kohtasi muutosten ja mullistusten aikakauden. Obama johdattaa lukijan soikeaan virkahuoneeseensa sekä keskelle kuumia ja keskeisiä kansainvälisiä kriisejä ja tapahtumia.
Kirja sisältää kertomuksen Barack ja Michelle Obaman yhdessä kulkemasta tiestä.

Tilaa kirja täältä.

Lisa Taddeo: Kolme naista

suom. Marianna Kurtto, Gummerus, 2020

Kenelle? Naisille, seksuaalisuudesta ja eettisistä kysymyksistä kiinnostuneille, feministeille

Kirja käsittelee sosiaalisia ja eettisiä kysymyksiä kolmen naisen tarinoiden kautta. Kuuntelin kirjan äänikirjana kesällä 2020, mutta aion hankkia sen vielä kovakantisena ja lukea uudelleen. Kuulin tästä kirjasta ensimmäisen kerran yhdeltä lempikirjailijaltani Elizabeth Gilbertiltä Instagramissa vuonna 2019. Ilahduin suuresti, kun huomasin kirjan ilmestyneen myös suomeksi.

”Lisa Taddeo kuvaa naisten seksuaalisuutta kirurginterävästi ja samalla niin poeettisesti, että unohdin lukevani tietokirjaa.” – Gwyneth Paltrow

Lisa Taddeo seurasi kahdeksan vuoden ajan tiiviisti kolmen naisen elämää. Lina on kotiäiti, joka elää rakkaudettomassa liitossa ja heittäytyy intohimoiseen syrjähyppyyn. Sloane on menestyvä ravintoloitsija. Hänen miehensä tykkää katsoa, kun vaimo tuo sänkyyn muita kumppaneita. Lukioikäinen Maggie ajautuu suhteeseen komean opettajansa kanssa, millä on järisyttäviä vaikutuksia koko yhteisöön. Lopputuloksena on järisyttävän syvällinen ja koukuttava dokumentti naisten kaipauksesta ja nautinnosta.

Tilaa kirja täältä.

Rutger Bregman: Hyvän historia – Ihmiskunta uudessa valossa

Atena Kustannus Oy, 2020

Kenelle? Yuval Noah Hararin kirjat lukeneelle

Historioitsija Rutger Bregman luo ihmiskuntaan vallankumouksellisen näkökulman: 200 000 vuotta historiaa osoittaa lajimme olevan pohjimmiltaan hyvä. Käänteentekevä Hyvän historia haastaa näkemään hyvyyden joka voi luoda uuden pohjan paremmalle tulevaisuudelle.

”Hyvän historia haastoi näkemyksiäni ja sai minut ajattelemaan ihmiskuntaa täysin uudesta perspektiivistä.” -Yuval Noah Harari

Tilaa kirja täältä.

Paavo Järvilehto & Lauri Järvilehto: Pim! Olet luova

Tuuma, 2020

Kenelle? Asiantuntijatyössä työskenteleville, kirjoittajille, itsensä kehittäjille, Järvilehto-faneille, visiönääreille

Luovuus on sinussa, ja tämän kirjan avulla saat sen esiin.

Kirjan tekijät ovat työskennelleet pitkään luovilla aloilla ja hyödyntäneet kirjassa esitettyjä filosofisia, käytännöllisiä ja metodisia ajatuksia. He ovat yrittäneet ymmärtää, mistä hyvät ideat tulevat, miten niitä voi kehittää ja miten omaa työtä voi ilmaista niin, että se puhuttelee myös yleisöä. Luovuus on heille elinehto, henkireikä, jota ilman on mahdotonta kuvitella elämää.

Paavo Järvilehto on palkittu mainossuunnittelija ja strategi. Lauri Järvilehto, FT, on tietokirjailija, muusikko, filosofi ja sarjayrittäjä.

Tilaa kirja täältä.

Jenni Spännäri & Eeva K. Kallio: Viisaus – Käyttäjän opas

Tuuma-kustannus, 2020

Kenelle? Asiantuntijatyössä työskenteleville, itsensä kehittäjille

Viisaus ei ole yhtä kuin älykkyys tai looginen ajattelu. Viisaus ei myöskään kartu automaattisesti iän myötä. Tämän käyttäjän oppaan luettuasi tiedät, mitä viisaus oikeasti on. Tiedät myös, miten viisaaksi on mahdollista kasvaa.

Mystisyydestään ja laajuudestaan huolimatta viisaus on tutkittavissa, mitattavissa ja harjoiteltavissa. Kirja tuo yhteen monitieteisen viisaustutkimuksen uusimmat tulokset, viisauden pohdinnan pitkät perinteet sekä käytännön opit viisaaksi kasvamiseen.

Tilaa kirja täältä.

Caroline Criado-Perez: Näkymättömät naiset – Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille

suom. Arto Schroderus, WSOY, 2020

Kenelle? Esihenkilöille, tasa-arvon kannattajille, vaikuttajille

En keksi ketään, kenen ei kannattaisi lukea tätä kirjaa. Jos kirjaa pitäisi suositella kuitenkin erityisesti tietynlaisille lukijoile, valitsisin kohderyhmäksi asiantuntijarooleissa työskenetelevät ja muiden työhön, mielipiteisiin sekä elämään vaikuttavat henkilöt (esim. tuotesuunnittelijat, sijoittajat ja poliitikot).

Kovaan tutkimustietoon nojautuva Näkymättömät naiset osoittaa vastaansanomattomasti, miten naiset ovat unohtuneet yhtälöstä maailmaa rakennettaessa.

Kuvittele maailma, jossa älypuhelin on liian suuri käteesi, jossa syömäsi lääkkeet ovat usein sopimattomia elimistöllesi, jossa riskisi loukkaantua auto-onnettomuudessa on 47% korkeampi. Tervetuloa naisten maailmaan.

Näkymättömät naiset kokoaa yhteen tuoretta tutkimustietoa, kovaa dataa ja kiehtovia esimerkkitapauksia niin lääketieteestä, sosiaalipolitiikasta, teknologiasta kuin kaupunkisuunnittelusta ja osoittaa, miten maailma on suunniteltu miesten mittojen mukaan. Informaatio, jonka varassa rakennamme ja kehitämme maailmaa, ei olekaan neutraalia vain naiset poissulkevaa. Tähän on aika saada muutos.

Tilaa kirja täältä.

Hallie Rubenhold: Viisi – Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit

suom. Mari Janatuinen, Atena, 2020

Kenelle? Rikostarinoiden lukijalle, true crime-faneille, historiasta kiinnostuneille, Lontoo-faneille

Viisi on teos, joka kertoo viiden naisen todellisesta elämästä. Naiset eivät koskaan tavanneet, mutta he ovat kuuluisia samasta syystä: heidät murhattiin Lontoossa vuonna 1888 maailmankuulun murhaajan toimesta.

Historioitsija Hallie Rubenhold vie lukijan viktoriaanisen Lontoon kurjimmille kaduille ja yhteiskuntaan, joka nopeasti nujersi köyhän naisen. Silti Polly, Annie, Elizabeth, Catherine ja Mary Jane yrittivät: he pitivät kahvilaa, muuttivat maaseudulle, sinnittelivät nyrkin ja hellan välissä, lauloivat kadunkulmissa, uskaltautuivat siirtolaisiksi ja pakenivat ihmiskauppiailta.
On aika kuulla tarinat, jotka ovat 130 vuodeksi jääneet Viiltäjä-Jackin varjoon.

Tilaa kirja täältä.

Emilia Vuorisalmi: Rakkaus haltuun – Valjasta rakkaushormonit terveeseen ja tasapainoiseen elämään

WSOY, 2020

Kenelle? Self help-faneille, hyvinvoinnin tieteestä kiinnostuneille, naisille, äidille, tyttökaverille

Vuorisalmen uusin teos Rakkaus haltuun kertoo, kuinka jokainen meistä voi luoda terveyttä edistävän kestävän rakkauden reseptin – myös ilman parisuhdetta.

Emilia Vuorisalmi kertoo kirjassaan Rakkaus haltuun, kuinka jokainen meistä voi itse tasapainottaa rakkaushormoninsa – dopamiinin, serotoniinin ja oksitosiinin – ja nauttia elinvoimaisesta, täydestä elämästä. Hän esittelee kestävän rakkauden reseptin, jonka avulla voi lisätä itsetuntemusta, energiaa ja hyvinvointia. Vuorisalmi ohjeistaa käytännönläheisesti, miten stressiä puretaan tehokkaasti, kuinka hengitetään, syödään ja liikutaan oikein ja miten vagushermo vapautetaan ja keskushermosto tasapainotetaan.

Rakkaus haltuun vie lukijan matkalle, jossa hän oppii itsestään ja yksilöllisistä hormonaalisista tarpeistaan. Emilia Vuorisalmen omia kokemuksia ja uusimpia tutkimuksia ja teorioita avaava Rakkaus haltuun saattaa lukijan positiiviseen, itseään ruokkivaan kehään.

Tilaa kirja täältä.

David Attenborough: Yksi elämä, yksi planeetta – Näkemys ihmeellisen maailmamme tulevaisuudesta

suom. Ilkka Rekiaro, WSOY, 2020

Kenelle? Luontodokumenttien katselijoille, Avara luonnon ystäville, ilmastonmuutosta torjuville ja luonnontieteistä kiinnostuneille

Yksi elämä, yksi planeetta on aikamme tunnetuimman luonnontieteilijän Sir David Attenborough’n näkemys viisaamman tulevaisuuden turvaamiseksi, yhdessä luonnon kanssa. Kirja liittyy hänen uuteen dokumenttiinsa A life On Our Planet, joka löytyy jo Netflixistä.

Brittiläinen David Attenborough tunnetaan upeista luontodokumenteistaan, kuten Elävä maa ja Sininen planeetta. Nyt, 94-vuotiaana, hän summaa kirjassaan, millaisen muutoksen ihminen on hänen elinaikanaan luonnolle aiheuttanut. Mikäli jatkamme samalla saastuttamisen ja metsänhakkuiden tiellä, omalle lajillemme käy huonosti, Attenborough varoittaa. Voimme kuitenkin pelastaa luonnon monimuotoisuuden ja turvata oman lajimme tulevaisuuden, jos ryhdymme nyt toimeen. Emme tarvitse ihmeteknologioita, vaan poliittista tahtoa, kansainvälistä yhteistyötä ja uudenlaisia kulutustottumuksia. ”Olemme tulleet näin pitkälle, koska olemme planeettamme historian älykkäimmät oliot. Selvitäksemme eteenpäin tarvitsemme kuitenkin enemmän kuin älyä. Tarvitsemme viisautta”, Attenborough sanoo.

Tilaa kirja täältä.

Maria Pettersson: Historian jännät naiset – Merirosvoja, meedioita, varkaita ja vakoojaprinsessoja

Atena, 2020

Kenelle? Mia Kankimäen kirjoihin rakastuneille, Sankaritarinoita aikuiseen makuun kaipaaville, Bossladyille

Tästä kirjasta riittää lukunautintoa välipäiville useiden eri tarinoiden muodossa. Odotettu tietokirja tutustuttaa yli sataan voimanaiseen, jotka ovat jättäneet jälkensä historiaan mutta joista harva on kuullut.

Mitä yhteistä on tekoparrassa pelanneella baseball-tähdellä, kolumbialaisella huumepomolla, Yhdysvaltain sisällissodan sankarilla ja japanilaisella samurai-soturilla? He olivat kaikki naisia.
Historian jännät naiset marssittaa esiin liudan kiinnostavia naisia, jotka ovat jääneet suurmieshistorian varjoon: kiinnostavia, uskomattomia, kauheita, törkeitä, sankarillisia ja ennen kaikkia jänniä persoonia. Heidän elämäntarinansa saavat lukijan haukkomaan henkeä ja kysymään: miksi en ole kuullut heistä aiemmin?

Maria Pettersson (s. 1984) on Journalisti-lehden päätoimittaja ja historiaharrastaja, jonka unelma–ammatti oli kansainvälinen seikkailijatar. Historian jännät naiset sai alkunsa Petterssonin Twitter-sarjasta, joka laajeni kirjaksi.

Tilaa kirja täältä.

David Foster Wallace: Päättymätön riemu

suom. Tero Valkonen, Siltala, 2020

Kenelle? Filosofiasta kiinnostuneille, pohdiskelijoille, liike-elämän osaajille

David Foster Wallacen legendaarinen pääteos on ilmestynyt viimein suomeksi.

David Foster Wallace, sukupolvensa ylistetyin amerikkalaiskirjailija, ajatteli ja tutki koko uransa ajan kokeellisuuden ja viihdyttävyyden suhdetta kirjallisuudessa. Suurromaani Päättymätön riemu (Infinite Jest, 1996) on hänen kunnianhimoisin käytännön yrityksensä näiden ulottuvuuksien yhdistämiseen.

Teos on rönsyilevän monimuotoinen ajankuva, filosofinen tutkielma ja kreisikomedia, joka käsittelee muun muassa riippuvuuksia, mainontaa, tennistä, elokuvateoriaa ja terrorismia.

Romaanissa eletään lähitulevaisuudessa, jossa vuodet on nimetty sponsoriyritysten tuotteiden mukaan. Päätarinat sijoittuvat päihdeparantolaan ja tennisakatemiaan, ja ne linkittyvät salaperäiseen elokuvaan, jonka sanotaan olevan hengenvaarallisen viihdyttävä: lyhytkin altistus saa katsojan menettämään mielenkiintonsa kaikkeen muuhun.

Wallace tutkii mestariteoksessaan muun muassa sitä, mitä riippuvuudet tekevät ihmiselle ja miksi viihteestä on tullut länsimaisen ihmisen elämää hallitseva asia.

Tilaa kirja täältä.

Sven Carlsson & Jonas Leijonhufvud: Spotify – Miten maailma valloitetaan

suom. Sirje Niitepõld, Johnny Kniga, 2020

Kenelle? Liike-elämästä kiinnostuneille, yrittäjille, esihenkilöille, myynti- ja markkinointialan tekijöille

Kaikki tuntevat Spotifyn suoratoistopalvelun! Nyt lukijalla on mahdollisuus päästä kurkistamaan kulisseihin, miten tukholmalaisesta lähiötoimistosta kasvoi monien päivittäin käyttämä musiikkipalvelu.

Vuonna 2008 perustettu Spotify oli musiikin maailmanlaajuinen mullistus. Se käytännössä tappoi laittomat latauspalvelut ja sysäsi musiikin kulutuksen suoratoistoaikaan. Spotifystä tuli vauhdilla alan markkinajohtaja, vaikka esimerkiksi Steve Jobs ja Apple tekivät kaikkensa kampittaakseen kilpailijansa.

Teknologia-aiheisiin erikoistuneiden taloustoimittajien Sven Carlssonin ja Jonas Leijonhufvudin kirjoittama tietokirja on kiehtova kurkistus teknologia-alan kulisseihin ja kertomus siitä, miten ruotsalaisen start-upin onnistui päihittää Piilaakson teknologiajätit.

Tilaa kirja täältä.

Saku Tuominen: Kaikki on hyvin – Riippumatta siitä miten kaikki on

Otava, 2020

Kenelle? Itsensä kehittäjille, pohdiskelijoille, Saku Tuominen-faneille

Kirja on yksinkertainen ja positiivinen teos, josta on apua elämän monimutkaisimmissa ja vaikeimmissa hetkissä. Kirja sopii yhtä hyvin yksityiselämään kuin yritysmaailmaankin, ihmissuhteisiin bisneskriiseihin. Se auttaa säilyttämään innostuneen, avoimen ja luovan mielen silloinkin, kun kaikki tuntuu vaikealta.

On helppo sanoa, että huomisen maailma on epävarma ja sen kanssa pitää oppia elämään. Mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Kaikenlaista tapahtuu kaikille koko ajan, hyvää ja huonoa. Monesti maailma tuntuu epäoikeudenmukaiselta ja haasteet kohtuuttomilta. Miten tämän keskellä kykenee säilyttämään mielenrauhan ja jopa kukoistamaan?

Tilaa kirja täältä.

Merja Sipponen: Jooga-nidra ja tietoisuuden taidot

Basam Books, 2020

Kenelle? Hyvinvoinnista kiinnostuneille, joogeille, mindfullness- ja tietoisuustaidoista kiinnostuneille

Jooga-nidra merkitsee unta valvetilassa. Se on syvää rentoutumista, jossa tietoisuus ympäristöstä kuitenkin säilyy.

Jooga-nidra ja tietoisuuden taidot esittelee käytännönläheisesti perinteisiä mielen hallintaan tähtääviä joogaharjoituksia. Harjoitusten avulla voi parantaa muistia, keskittymiskykyä, unen laatua sekä lisätä luovuutta. Harjoitukset auttavat myös stressin hallintaan, parantavat resilienssiä ja ehkäisevät työuupumusta.

Psykologi ja psykoterapeutti Merja Sipposella on pitkä kokemus ihmisten ohjaamisesta erilaisissa elämän käännekohdissa. Hän on harjoittanut joogaa ja meditaatiota yli 45 vuoden ajan.

Tilaa kirja täältä.

Ulla-Maija Paavilainen: Suurin niistä on rakkaus – Kirsti Paakkasen tarina

Otava, 2020

Kenelle? Elämäkertoja rakastaville, bisnesnaisille, liike-elämästä kiinnostuneille, Marimekko-faneille

Kuuntelin tämän äänikirjana kesällä 2020 ja koukutuin tarinaan lukijan tulkinnan myötä. Ei epäilystäkään, etteikö tarina olisi yhtä vaikuttava paperilta luettuna. Paakkasen tarinaa voi kuvata vain yhdellä sanalla: inspiroiva!

Bisneslegendan muistelmat on koukuttavasti kirjoitettu mukaansa tempaavaan tarinan muotoon. Kirsti Paakkasen elämäntarina on vertaansa vailla. Pieneen mökkiin syntyy tyttö, vaikka poikaa oli toivottu. Köyhän kodin lapsi lähtee maailmalle matkatavaroinaan vain pahvilaatikko ja omaisuutenaan luja usko itseensä ja lahjakkuuteensa.

Karismaattinen liikenainen ja Marimekon pelastaja on näyttänyt monelle taivaan merkit taustaansa unohtamatta. Hän kertoo kirjassa avoimesti elämänsä onnenhetkistä ja pettymyksistä sekä huikeasta tiestään Saarijärveltä Nizzaan.

Tilaa kirja täältä.

Trevor Noah: Laiton lapsi – Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa

suom. Jaana Iso-Markku, Atena, 2020

Kenelle? Historiasta kiinnostuneille, elämäkertoja rakastaville, The Daily Show ja Trevor Noah-faneille, stand up komiikan ystäville

Tämä kirja järkyttää ja naurattaa – ja siksi rakastankin Trevor Noahia esiintyjänä ja taiteilijana. Olen The Daily Shown ja Noahin stand up-esitysten fani, sillä ihailen, miten Trevor Noah pystyy valistamaan yleisöään vakavista aiheista huumorin keinoin. Hänen esiintymisensä ovat kuin Ted-puheita stand upiin verhoiltuna. Kirja ei ole tästä tyylistä poikkeus. Se on kertomus humoristisella kuvauksella synkästä aiheesta: apartheidista eli laillistetusta rotusorrusta.

Apartheid tarkoittaa rotuerottelupolitiikkaa, jossa Etelä-Afrikan väestö jaettiin valkoisiin, mustiin, intialaisiin ja värillisiin.

Eteläafrikkalaisen Trevor Noahin elämä alkoi rikoksesta: hän syntyi valkoisen isän ja mustan xhosa-äidin lapseksi. Hänen syntämävuotena 1984 rotujen sekoittamisesta saattoi saada jopa viisi vuotta vankeutta. Käytännössä Noah eli 5-vuotiaaksi sisätiloissa, ettei häntä vietäisi vanhemmiltaan.

Laiton lapsi kertoo humoristisen rehellisesti vallattomasta pojasta, josta kasvaa rauhaton nuori mies. Kirja on myös Noahin rakastava kuvaus pelottomasta, kapinallisesta ja uskonnollisesta äidistään. Juuri äiti pelastaa lapsensa murhayritykseltä paiskaamalla hänet ulos liikkuvasta pikkubussista. Juuri äiti opettaa tulevalle komediatähdelle, miten vaikeudet voitetaan huumorilla. Ja juuri äiti päättäväisesti pelastaa lapsensa siitä köyhyyden, väkivallan ja hyväksikäytön noidankehästä, joka uhkaa heidän molempien henkeä. Noah kertoo elämästään taitavan stand up -koomikon keinoin: kirkkaan rehellisesti ja saaden lukijan yhtä aikaa sekä itkemään että nauramaan.

Trevor Noah (s. 1984) on koomikko, näyttelijä, tuottaja ja huippusuosittu The Daily Show’n juontaja. Laiton lapsi on ollut ilmestymisestään asti New York Timesin bestseller-listalla, ja vuonna 2018 Time nosti Noahin maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.

Tilaa kirja täältä.

Jay Shetty: Ajattele kuin munkki – Kehitä mieltäsi ja saavuta sisäinen rauha

suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi & Tuulia Vihanto, Otava, 2020

Kenelle? Hyvinvoinnista, mindfullness- ja tietoisuustaidoista kiinnostuneille

Jay Shettystä on tullut someilmiö hyvinvoinnin lähettiläänä. Hänen kirjastaan löydät intialaisten munkkien viisautta käytännöllisinä elämänohjeina.

Jay Shettystä piti tulla munkki, mutta hänestä tuli sosiaalinen vaikuttaja ja elämäntapaguru. Inspiroivassa kirjassaan Shetty hyödyntää Intiassa opiskelemaansa vedalaista viisautta ja tiivistää munkkien opetukset käytännön neuvoiksi. Kirjan harjoitukset auttavat kohentamaan keskittymiskykyä ja itsekuria, alentamaan stressiä ja parantamaan ihmissuhteita.

Irrottaudu negatiivisista ajatuksista ja tottumuksista, löydä piilevät kykysi ja saavuta sisäinen rauha.

Tilaa kirja täältä.

Milla Peltonen: Erakot – Omintakeisten suomalaisten elämäntarinoita

Into Kustannus, 2020

Kenelle? Elämäntarinoita rakastajille, introverteille

Erakot kertoo yhteiskunnan ”ulkopuolelle” vetäytyneistä yksineläjistä. Se tutustuttaa lukijansa omintakeisiin persooniin pohjoisen erämaissa, korpien kätköissä, kaukaisilla saarilla ja vuorilla, peräkylillä ja kaupunkien reunamilla. Se kurkkii menneisyyteen ja kulttuuriseen kuvastoonkin, mutta keskustelee ennen muuta suomalaisten nykyerakkojen kanssa. Ja kertoo heidän kiehtovat tarinansa.

Suomi on erakkojen luvattu maa, mutta erakotkaan eivät ole niinkuin ennen. Tai ainakaan niinkuin yksioikoiset käsityksemme heistä. Keitä ja mitä erakot ovat? Miksi he ovat valinneet elämän muiden ulottumattomissa, vai ovatko? Mitä he haluavat elämäntavallaan sanoa, vai haluavatko? Mitä erakkous meikäläisissä oloissa oikeastaan merkitsee?

Tilaa kirja täältä.

Marcus Aurelius: Itselleni – Keisarin mietteitä elämästä

suom. Marke Ahonen, Basam Books, 2020

Kenelle? Stoalaisesta filosofiasta kiinnostuneille, elämänviisauksia rakastavalle

Tämä kirja on kirjoitettu antiikin Rooman aikana, mutta sen sisältö ei ole vanhentunut. Marcus Aureliuksen Itselleni on Rooman keisarin mietekirja, jossa kiteytyy antiikin filosofian luonne aitona elämäntapana. Rooman valtakuntaa toisella vuosisadalla hallinnut Marcus Aurelius pyrki toteuttamaan stoalaisen filosofian opetuksia sekä yksityiselämässään että politiikassa.

Marcus Aureliuksen ajattelun ytimenä on ymmärrys ihmisen paikasta maailmassa, jossa yksilön hyveitä ovat oikeudenmukaisuus lajitovereitaan kohtaan, totuuden etsintä sekä mielentyyneys siinä tehtävässä, mikä hänelle on elämässä määrätty. Näihin hyveisiin keisari kannustaa väsymättä itseään – ja samalla lukijaansa.

Keisari tiesi kuinka elää hyvää elämää koettelevissa olosuhteissa, kuinka saavuttaa onnellisuus ja rauha kärsimyksen ja sekasorron keskellä ja kuinka tehdä eettisesti oikeita valintoja ilman omanvoitonpyyntiä. Itselleni on oikeamielisen hallitsijan kirjoittama kirja luonteenlujuudesta, johtajuudesta ja velvollisuudesta.

Tämä stoalaisen filosofian klassikko on innoittanut lukijoitaan vuosisadasta toiseen, ja se puhuttelee yhä jokaista, joka joutuu käyttämään valtaa, kohtaamaan vastoinkäymisiä tai uskoo parempaan huomiseen.

Tilaa kirja täältä.

Oprah Winfrey: Oprah ja aikamme suuret ajattelijat – Inspiroivia keskusteluja ja elämänviisauksia

suom. Leena Siitonen, Viisas Elämä, 2020

Kenelle? Oprah-fanille, pohdiskelijoille, henkisyyden tutkijoille, mielenhallinnasta ja hyvinvoinnista kiinnostuneille

Oprah ja aikamme suuret ajattelijat on koskettava, kaunis ja ajattelua mullistava kokoelma Oprahin keskusteluja aikamme suurten ajattelijoiden kanssa.

Jokainen kirjan kymmenestä luvusta edustaa yhtä suurta oivallusta Oprah Winfreyn henkisellä matkalla. Oprah käy nämä oivallukset läpi syväluotaavasti kunkin luvun alussa. Oprahin omien mietteiden lisäksi kirja sisältää parhaita paloja keskusteluista aikamme suurten ajattelijoiden kanssa.

Kirjan sivuilla kuuluisat henkiset opettajat Eckhart Tolle, Thich Nhat Hahn, Wayne Dyer ja Marianne Williamson kertovat rakkauden parantavasta voimasta. Visionäärit Tony Robbins, Arianna Huffington ja Shonda Rhimes puolestaan jakavat oppinsa muun muassa mindfulnessin harjoittamisesta. Kansainväliset bestseller-kirjailijat Cheryl Strayed ja Elizabeth Gilbert kertovat anteeksiannon ja henkisyyden parantavasta voimasta.

Kauniilla valokuvilla höystetty kirja on ajaton hyvän elämän opas, jonka avulla lukija voi avautua elämän loputtomille mahdollisuuksille ja löytää syvemmän yhteyden ympäröivään maailmaan.

Tilaa kirja täältä.

Sauli Miettinen: Jorma Uotinen

Otava, 2020

Kenelle? Elämäkertoja rakastavalle, Tanssii tähtien kanssa-faneille, tanssijoille

Tanssitaiteen uudistajan, taiteilijaprofessorin ja mediapersoonan tarina

Jorma Uotisen elämäkerta on matka Porista Pariisin oopperan näyttämölle ja Suomen tanssitaiteen ikoniksi. Se johdattaa lukijan Uotisen näyttämöteoksiin ja niiden kulissien taakse: Kansallisbaletin loistoon ja ristiriitoihin, kohtaamisiin kansainvälisten tähtien kanssa sekä taiteilijan omiin rakkaussuhteisiin.

Uotinen kertoo monien menestysten lisäksi myös niistä hetkistä, jolloin oli pakko pysähtyä. Hän raottaa ovea salaperäiseen sisäiseen maailmaansa.

Ystävien ja kollegojen haastattelut paljastavat suurelle yleisölle tuntemattoman Jorma Uotisen – kiltin, monimutkaisen ja epätäydellisen.

Tilaa kirja täältä.

Meri Nykänen: Löydä oma polkusi – Nuoren uraopas

Kustantamo S&S, 2020

Kenelle? 12-15 vuotiaalle nuorelle tai elämänpolkua etsiville

Tämä opas kannustaa nuorta löytämään oman juttunsa ja luottamaan itseensä. Siinä kerrotaan käytännön vinkkejä itseä kiinnostavan alan tavoittelemisesta. Kirjassa on kolme osaa: oman jutun löytäminen, tositarinoita työelämästä ja mun elämä ja arki.

Nuoret kuulevat ”Mikä sinusta tulee isona?” kysymyksen usein, ja se voi aiheuttaa hämmennystä tai jopa ahdistusta yläkoululaiselle, joka vasta pohtii millainen ihminen hän on. Toimittaja Meri Nykänen kertoo kannustavasti, selkeästi ja nuoria kunnioittaen, millaisia ammatteja maailmassa on ja miten niihin voi päästä. Konkretiaa uraihmettelyyn tuovat erilaisille urille päätyneiden ihmisten haastattelut. He kertovat, millainen heidän tyypillinen työpäivänsä on, jos sellaista on, mistä he työssään pitävät, miten he päätyivät alalle ja miten he löysivät polkunsa.

Tilaa kirja täältä.

Eveliina Koskiranta & Mari Uusivirta: Vaikuta! Maailmanparantajien kirja

Kustantamo S&S, 2020

Kenelle? 12-15 vuotiaalle nuorelle tai aktivismista kiinnostuneille aloittelijoille

Vaikuta! Maailmanparantajien kirja kertoo, miten aktivistit toimivat paremman maailman puolesta. Nuorille suunnattu journalistinen tietokirja kannustaa lukijaa etsimään itselleen sopivimmat keinot ja tarttumaan toimeen epäkohtien korjaamiseksi. Inspiroituminen ja yhteistyö ovat vain klikkauksen päässä. Raha ja ikävuodet eivät enää ole edellytys ääneen pääsylle, vaan kuka vain voi aloittaa vallankumouksen.

Kirja kertoo 18 tarinaa rohkeista nuorista ja yhteisöistä Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja ympäri maailmaa. Nuoret näyttävät, että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Ja että yksi ihminen voi saada paljon aikaan, mutta ei koskaan yksin.

Tilaa kirja täältä.

joulu-joululahja-joululahjaksi-lahjaidea-lahjaksi-kirja-lahjavinkki-lukupiiri-piste-

Joululahjaksi sopivia aiemmin ilmestyneitä kirjoja

Seuraavaan listaan olen kerännyt kirjoja, jotka ovat ilmestyneet suomeksi ennen vuotta 2020, mutta ovat siitä huolimatta edelleen hyviä joululahjaideoita pukinkonttiin. Tässä muutamia kirjoja, joita olen antanut eniten lahjaksi tai suositellut tuttavilleni.

James Clear: Pura rutiinit atomeiksi 

suom. Kaisa Koskela, Tuuma-kustannus, 2019

Kenelle? Itsensä kehittäjälle, itsensä johtajalle, esihenkilölle, muutosta kaipaavalle, elämänhallintataidoista kiinnostuneille, kaaoksesta kärsiville

Haluatko muuttaa elämässäsi jotain, mutta et tiedä, mistä aloittaa? Mieti hetki, mikä on pienin asia, jonka voisit tehdä haluamasi muutoksen eteen. Aloita siitä.

Tämän kirjan avulla voit tehdä hyvien rutiinien noudattamisesta ällistyttävän helppoa ja huonojen ylläpitämisestä mahdotonta. Kirja muokkaa ajatuksiasi edistymisestä ja antaa välineet sekä tekniikat, joita tarvitset tapojesi muuttamiseen. Siinä esitellään neljän kohdan menetelmä, jonka avulla muutosten tekeminen sujuu aiempaa helpommin. Matkan varrella on tositarinoita ihmisistä, jotka ovat purkaneet omat rutiininsa atomeiksi saavuttaakseen haluamansa muutoksen.

James Clear on toimintatapoihin, päätöksentekoon ja jatkuvaan kehittämiseen keskittynyt menestyskirjailija ja kysytty puhuja. Hän on tunnettu kyvystään purkaa monimutkaiset aiheet käytännön toimiksi, jotka voidaan helposti mukauttaa omaan arkeen.

Atomic Habits on Clearin esikoisteos, ja se saavutti heti ilmestyttyään Yhdysvalloissa valtaisan suosion. Kirjaa on myyty pelkästään Pohjois-Amerikassa 500 000 kappaletta, ja kirjan oikeudet on myyty yli 40 maahan.

Tilaa kirja täältä.

Dale Carnegie: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

suom. Risto Mäenpää, WSOY, 2018

Kenelle? Esihenkilöille, elämäntaidoista kiinnostuneelle

Tätä kirjaa olen suositellut ja antanut eniten lahjaksi! Luin kirjan ensimmäisen kerran 19-vuotiaana ja palaan siihen aika ajoin uudelleen. Ihmissuhdetaidot ovat tärkeitä kommunikoidessamme muiden kanssa, eli jokapäiväisessä elämässämme, ja silti niitä ei opeteta koulussa.

Tämä suhdetoimintaoppaiden ajaton bestseller tarjoilee todistetusti toimivan reseptin vuorovaikutustaitojen kehittämiseen ja niiden hyödyntämiseen liikeneuvotteluissa, palkkaväännöissä, työnhaussa – tai kotona.

Busineskouluttajaguruna ja kirjailijana tunnettu Dale Carnegie uskoi, että menestys on seurausta hyvistä kommunikointitaidoista: emme ole loogisesti, vaan tunteella ajattelevia olentoja. Toinen on saatava tuntemaan itsensä arvostetuksi, ei manipuloiduksi. Carnegie kirjoitti täsmälleen samalla tavoin kuin koulutti – eloisasti, tuttavallisesti ja terävästi. Klassikkogurun opetukset pätevät niin autokaupassa kuin tämän päivän some-todellisuudessakin.

Tilaa kirja täältä.

Eckhart Tolle. Läsnäolon voima – Tie henkiseen heräämiseen

suom. Lauri Pordeccu, Viisas Elämä, 2016

Kenelle? Hyvinvoinnista, mindfullness- ja tietoisuustaidoista kiinnostuneille

Huippusuosittu Läsnäolon voima vie lukijansa matkalle henkisiin ulottuvuuksiin. Vaikka matka on haastava, Eckhart Tolle viitoittaa tietä selkeästi kysymysten ja vastausten avulla.

Tällä matkalla sinulle paljastuu, että voit vapautua mielesi kahleista ja sen aikaansaamista ongelmista tässä ja nyt. Nykyhetkelle antautumalla löydät oman todellisen itsesi – sisäisen rauhan, voiman ja eheyden. Löydät elämäniloa täynnä olevan hiljaisuuden, jossa kärsimys, kiire ja murhe lakkaavat. Elämäsi muuttuu.

Tilaa kirja täältä.

Paulo Coelho: Alkemisti

suom. Sanna Pernu, Bazar, 2015

Kenelle? Unelmoijille

Tämä kirja on listan ainut kirja, joka ei ole tietokirja. Rakastan Alkemistia. Se on sydäntä lämmittävä tarina unelmista ja miten koko maailmankaikkeus auttaa saavuttamaan asioita. Kirja on rakastetun kirjailijan tunnetuin teos.

Alkemisti on teos, joka on saanut uskollisen kannattajajoukon ympäri maailmaa. Tarina on yksinkertaisuudessaan voimakas ja kaikessa viisaudessaan inspiroiva. Se kertoo Santiago-nimisestä paimenesta, joka lähtee matkalle löytääkseen aarteen. Kukaan ei tiedä, mikä tuo aarre on tai pystyykö Santiago selviytymään matkalla kohtaamistaan esteistä. Matka, jonka tarkoituksena on löytää maailman hienoimmat aarteet, muuttuukin sisimpien aarteiden etsinnäksi.

Santiagon ajatuksia herättävä ja syvästi inhimillinen tarina on elävä todiste siitä, kuinka haaveet voivat muuttaa maailmaa ja kuinka tärkeää on kuunnella sydäntään.

Upea, 10. kovakantinen painos sopii hyvin lahjaksi!

Tilaa kirja täältä.

Yuval Noah Harari: 21 oppituntia maailman tilasta

suom. Jaana Iso-Markku, Bazar, 2018

Kenelle? Ilmiöistä ja historiasta kiinnostuneille

Yuval Noah Hararin ensimmäinen teos Sapiens katsoi menneisyyteen ja seuraava kirja Homo deus tulevaisuuteen. Teos 21 oppituntia maailman tilasta on tukevasti kiinni nykyajassa. Teoksellaan Harari auttaa meitä hahmottamaan maailmaa, jonka ymmärtäminen on yhä vaikeampaa.

21 oppituntia maailman tilasta tarttuu Hararin jo tutuksi tulleella tyylillä kiinni maailman tämän hetken suurimpiin ongelmiin. Kirjassa pohditaan, mitä syvempää merkitystä nykyhetken tapahtumilla on ja mitä me voimme yksilöinä tehdä selvitäksemme jatkuvista, tasapainoamme horjuttavista muutoksista.

Tilaa kirja täältä.

Jaron Lanier: 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt

suom. Kirsimarja Tielinen, Kustantamo S&S, 2019

Kenelle? Yhteiskuntaan liittyvien kysymysten pohdiskelijoille, someaddikteille

Yhdysvaltalainen teknologiaguru Jaron Lanier väittää, että onnellisen elämän avaimet löytyvät, kun ihminen sulkee kaikki sosiaalisen median tilinsä lopullisesti. Sosiaalinen media tekee meistä surullisia, vihaisia, pelokkaita ja eristäytyneitä ja vääristää empatiakykyämme.

10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt pureutuu sosiaalisen median toimintamekanismeihin. Historian menestyksekkäimmät yritykset seuraavat herkeämättä elämäämme, manipuloivat ja synnyttävät meissä riippuvuuksia, syövät kallisarvoista aikaamme. Viiltävän älykäs ja viihdyttävä kirja pakottaa meidät tarkastelemaan omaa suhdettamme someen ja kysyy, mistä olemme valmiita luopumaan vapauden vuoksi.

Tilaa kirja täältä.

Jen Sincero: You Are A Badass – Lopeta itsesi vähättely ja elä täysillä

suom. Jutta Ruonansuu, Viisas Elämä, 2017

Kenelle? Elämäntaidoista kiinnostuneille, self help-faneille

Self-help-kirja niille, jotka haluavat epätoivoisesti tehdä elämästään parempaa mutta eivät halua hassata siihen kaikkia rahojaan.

Tämä raikas ja äärimmäisen viihdyttävä elämäntapaopas tarjoaa 27 helposti nieltävää suupalaa: hulvattoman inspiroivia tarinoita, viisaita neuvoja, helppoja harjoituksia ja satunnaisia kirosanoja. Jos olet valmis tekemään suuria muutoksia elämässäsi, You Are a Badass vie sinut matkalle, jonka aikana opit runtelemaan itseäsi vahingoittavat uskomukset ja päämääriesi edessä notkuvat käytösmallit, räjäyttämään hölmöt pelkosi ja hankkimaan vihdoin ja viimein sitä hiton rahaa. Samalla rakastut itseesi ja muihin ja ymmärrät asettaa riman tarpeeksi korkealle – ja opit pääsemään siitä vielä yli! Yksinkertaisesti: tämän kirjan avulla luot elämän jota et voi olla rakastamatta, nyt HETI.

Kun olet kahlannut You Are a Badassin loppuun, ymmärrät miksi olet sellainen kuin olet, alat pitää asioista joita et voi muuttaa, osaat muuttaa asiat joista et pidä ja tiedät miten Voimaa käytetään kunnon myllerryksen aikaansaamiseen.

Tilaa kirja täältä.

Timothy Ferriss: 4 tunnin työviikko – Unohda yhdeksästä viiteen – elämä, asu missä haluat ja ryhdy uusrikkaaksi

suom. Mirja Muurinen, Viisas Elämä, 2012

Kenelle? Ajanhallinnasta kiinnostuneille, yrittäjille, diginomadeille

Jos haluat toteuttaa unelmiasi nyt, etkä 30 vuoden kuluttua, niin tutustu tähän kirjaan.

Tim Ferrissin kirja esittelee uutta tapaa ratkaista vanha ongelma: Kuinka voisimme saada enemmän vapaa-aikaa työskentelemällä vähemmän. Voit muuttaa elämänlaatuasi tekemällä vain asioita, joita itse haluat tehdä.

Kirja tarjoaa kiinnostavia näkökulmia ajanhallintaan, työn uudelleen järjestelemiseen ja työelämän suunnitteluun. Yrittäjähenkisille oikein sopiva lahja pakettiin.

Tilaa kirja täältä.

Ilkka Koppelomäki: Saa mitä haluat – Opas omannäköisen elämän toteuttamiseen

Viisas Elämä, 2018

Kenelle? Unelmoijille, yrittäjille, itsensä johtamisesta kiinnostuneille

Saa mitä haluat on opas itsensä kehittämiseen, vastuun ottamiseen omasta elämästä sekä mittavienkin tavoitteiden toteuttamiseen. Kirja auttaa selviämään haastavista elämäntilanteista, löytämään uskoa itseen ja omiin unelmiin sekä niiden toteuttamiseen. Käytännönläheisten vinkkien avulla opit, miten voit päästä asettamiisi tavoitteisiin – niihinkin, joita et vielä tunnista.

Ilkka Koppelomäki on tunnettu itsensä johtamisen valmentaja ja nyt hänen oppinsa on tiivistetty selkokielisesti yksiin kansiin.

Tilaa kirja täältä.

Matti Airola: Isin ja tyttöjen lettikirja

Kustantamo S&S, 2015

Kenelle? Vanhemmille (erityisesti isille, iseille ja isköille)

Muistan kun tämä kirja ilmestyi ja siitä muodostui hetkessä ilmiö!

Letittäminen on täydellistä yhteistä ajanvietettä vanhemmille ja lapsille: letittäminen on paitsi hauskaa myös rauhoittavaa ja ihan ilmaista puuhaa, joka tuntuu mukavalta ja jonka kaunis lopputulos ilahduttaa sekä letittäjää että kampauksen kantajaa.

Tässä suloisessa letityskirjassa opastetaan letittämisen saloihin selkeiden piirroskuvien ja kauniiden tunnelmakuvien avulla. Kirja sisältää kolmekymmentä ohjetta, ja se on jaettu lukuihin erilaisten lettityylien mukaan. Mukana on myös vinkkejä lyhyempien hiusten letittämiseen. Selkeät piirros- ja tekstiohjeet opastavat askel askeleelta.

Tilaa kirja täältä.

David Wallace-Wells: Asumiskelvoton maapallo – Elämä lämpenemisen jälkeen

suom. Tarja Kontro, Otava, 2019

Kenelle? Ilmastonmuutoksen torjujille, luonnontieteistä kiinnostuneille

Maapallon ilmasto on muuttumassa, ja seuraukset ovat paljon pahempia kuin olemme kuvitelleet.

Wallace-Wells kuvaa vakuuttavasti tieteelliseen tutkimukseen nojautuen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vaikutuksia elinympäristöömme ja kaikkiin elämän osa-alueisiin. Äärimmäiset sääilmiöt ovat vasta alkua – luvassa on nälänhätiä, pakolaiskriisejä, talousromahduksia ja konflikteja.

Kriitikkojen ylistämä teos ei jätä sijaa skeptisyydelle tai sinisilmäiselle toiveajattelulle. Ilmastonmuutos on jo täällä, ja se on suurin ihmiskuntaa koskaan kohdannut uhka. Epävarmaa on vain se, miten lämpeneminen täsmälleen etenee ja ehdimmekö ajoissa muuttaa elintapojamme pelastaaksemme planeettamme.

Tilaa kirja täältä.

joulu-joululahja-joululahjaksi-lahjaidea-lahjaksi-kirja-lahjavinkki-lukupiiri-piste-

Etkö löytänyt sopivaa kirjaa joululahjaksi? Tilaa lahjakortti

Kirjalahjakortti on oikein hyvä joululahja. Tällöin lahjan saaja saa varmasti mieluisan kovan paketin, kun voi valita juuri haluamansa kirjan.

Voit tilata Adlibriksen sähköisiä lahjakortteja 5 €, 15 €, 25 €, 30 €, 40 €, 50 € ja 75 € arvoisina.

Painettu lahjakortti on kuitenkin tyylikkäämpi ja ne toimitetaan postitse. Painettuja lahjakortteja Adlibris myy 15 €, 30 € ja 50 € arvoisina.

Löydät kaikki lahjakortit täältä.

Mikä on sinun mielestäsi ollut paras lahjaksi saamasi kirja? Vinkkaa hyvistä lahjaideoista kommentteihin.


lukupiiri piste kirja kirjakerho helena kastikainen

Joululahjakirjojen listan 2020 on laatinut Lukupiiri Pisteen host Helena Kastikainen.

Lukupiiri Piste on itsensä kehittäjien virtuaalinen lukupiiri. Voit liittyä lukupiirin jäseneksi osoitteessa lukupiiripiste.fi